Yükleme Cetveli
YÜKLEME CETVELİ
Elektrik projelerinde yükleme cetveli nasıl hazırlanır.Hesapları nasıl yapılır.Aşağıdaki örnek yükleme cetveli üzerinde inceleyelim.
İlk olarak çizimimizdeki linyelere numara veriyoruz.Daha sonra bu linyelerin ne tür bir linye olduğunu Açıklama kısmına yazıyoruz.
Daha sonra priz linyesi ise kaç adet priz bağladığımızı (yönetmeliğe göre priz sortisi 7'i geçemez.) sayıyoruz.Evlerde kullandığımız prizler için ortalama 300W yük bindiği varsayılır.
6 adet prizimiz var ise 1800W çektiği kabul edilir.
Aydınlatma linyesi ise kaç adet sorti olduğu ( yönetmeliğe göre aydınlatma sortisi 9'u geçemez) ve sortiye bağlı güçlerin toplamlarını belirliyoruz.
Çamaşır makinası ve bulaşık makinası 2500W çektiği kabul edilir.
Fırın ve şofbenin ise 2000W çektiği kabul edilir.
Linyelerimizin priz sayısını ,aydınlatma sorti sayılarını ve güçlerini resimdeki gibi giriyoruz.
Güçlerimiz belirlendikten sonra fazlarımızın dengesiz beslenmesini önlemek için fazlara mümkün olduğu derecede eşit yük dağıtıyoruz.
Linyemizin çektikleri akıma göre sigortalarını seçiyoruz.Aydınlatma linyeleri daha düşük akım çektiğinde genel olarak 6A ve 10A lik sigortalar seçilir.Priz linyelerine yüksek güçlü cihazlarda bağlayabildiğimiz için az akım çeksede minimum 16A kullanmakta fayda vardır.Prize 2500Wlık bir ısıtıcı bağladığımızı düşünelim.11,36Alik akım çeken bu cihazımızın sigortası 10A olsaydı cihazı her çalıştırmaya kalktığımızda sigortamız atacaktı.Linyemize 1 priz bağlansa da bu yüzden 16A lik sigorta takmalıyız.
Akım hesabı yapabilmek ve ana giriş sigortalarımızı seçebilmek için toplam gücümüzü bulmalı,ondan sonra talep gücümüzü hesaplamalıyız.
Resimdeki yükleme cetvelimizde toplam gücümüzün 13140W olduğu görülmektedir.
Talep güç bulunurken 8000W a kadarki kısım 0,6 katsayısıyla ,kalan kısım 0,4 katsayısıyla çarpılır.
Talep gücümüz = 8000*0,6+(13140-8000)*0,4 formülü sonucu 6856W çıkmıştır.
Gelen hattımız 3 fazlıysa P=U*I*√3*cosu formülünü ,tek fazlıysa P=V*I formülünü kullanarak akımımızı buluyoruz.(formüllerde talep gücü alıyoruz)
Yeni tesisler için cosu=0,8 alınabilir.Projeciler genel olarak 3 fazlı sistemlerde U*√3*cosu ifadesi yerine sabit 526 katsayısını kullanır.
Talep gücümüz 6856W çıkmıştı.Bu formüle göre akım değerimiz 6856/526=13,03A çıkmıştır.
Sigortamızı bu değere göre seçmeliyiz.Burada kullanacağımız sigortayı seçerken en büyük linye sigortamızdan büyük bir değer olmasına dikkat etmeliyiz.En büyük linye sigortamızı 16A olarak seçtik.Ana sigortamızı da 16A seçtiğimizi varsayalım.Bu durumda linye sigortamız her attığında ana sigortamızda atacaktır.
20A gibi düşük bir sigorta değeri seçseydik bulaşık makinası ve çamaşır makinası aynı andan çalıştığında ana sigortamız yine atacaktı
Bu gibi faktörleri düşünerek 25A değerli trifaze sigorta seçilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder